Ciasteczka dyniowe z czekoladą

Ciasteczka dyniowe z czekoladą

Ciasteczka dyniowe z czekoladą i orzechem pekan

Jesień to idealny czas na wypieki z dynią tj. ciasta, muffinki, placuszki czy właśnie ciasteczka dyniowe z czekoladą. Aromatyczne, delikatnie wilgotne, a do tego pełne kawałków czekolady i chrupiących orzechów pekan. To połączenie sprawia, że ciasteczka smakują zarówno dużym, jak i małym łasuchom;)

Do przygotowania moich ciasteczek wykorzystałam puree z dyni hokkaido. Puree dyniowe powinno mieć odpowiednią konsystencję, nie może być ani za gęste, ani zbyt rzadkie. Dzięki temu ciasto wychodzi idealne, a ciasteczka mają puszystą, a zarazem lekko wilgotną strukturę.

Ciasteczka dyniowe z czekoladą i orzechami pekan to prawdziwa jesienna rozpusta. Są mięciutkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz i pełne czekoladowych kawałków. Gwarantuję, że znikną z talerza szybciej, niż się spodziewasz! U mnie w domu szczególnie mocno zasmakowały mojemu Smykowi. Nie mogłam go od nich odpędzić, a on nie mógł się ich nachwalić 😉

Zostaw Odpowiedź

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.