Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Makowiec to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia. Ale tak jak sernik czy piernik to ciasta łatwe do zrobienia nawet dla laika w pieczeniu, tak makowiec to już trudniejsza sprawa. Zwłaszcza tradycyjny makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Taki makowiec czasem się nie dopieka w środku, to się zapada po upieczeniu, to odstaje górna warstwą ciasta itp. Do tego jest pracochłonny i czasochłonny. Dlatego ja w tym roku postanowiłam choć trochę upgoscic sobie sprawę i użyłam gotowej mady makowej. Makowiec lekko pękł mi z wierzchu, ale szczerze mówiąc dodało mu to tylko uroku. Oto przepis:

Zostaw Odpowiedź

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.