Francuska zupa cebulowa wg przepisu Julii Child

Francuska zupa cebulowa wg przepisu Julii Child

Francuska zupa cebulowa wg przepisu Julii Child

Zupa cebulowa, czyli soupe a l’oignon do nic innego jak aromatyczny bulion i ogromna ilość cebuli pokrojonej w plasterki, poduszonej a potem przyrumienionej na maśle. Aby uzyskać prawdziwie domowy smak, należy zapomnieć o kostkach rosołowych i samemu gotować wywar przez kilka godzin. Julia Child mówi, że zupę można podawać jako samodzielne danie , wystarczy uzupelnić je butelką czerwonego wina, zieloną sałatą i świeżymi owocami.

(ok 6 porcji)
ok 700 g cebuli pokrojonej w piórka
3 łyżki masła
1 łyżka oleju+ 1 łyżka oliwy lub sklarowanego masła
1 łyżka oliwy lub sklarowanego masła
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki mąki
1 szklanka czerwonego wina
1 liść laurowy
kilka listków szałwi
ok 1,5 szklanki sera żółtego strarego
1 surowa cebula o średnicy ok 8 cm
ok 60 g startego żółtego sera
kilka plastrów żółtego sera
2-3 łyżki koniaku
2 bagietki
kilka kropli oliwy do skropienia bagietek i do zapiekania zupy
sól
pieprz

bulion:
700 g szpondru lub innego mięsa wołowego na bulion
kawałek selera
3 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
1 por
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz

Aby przygotować bulion do ok 3,5-4 l zimnej wody włożyć mięso , zagotować na dużym ogniu i zdjąć szumowiny.
Następnie dodać seler, marchewkę i pietruszkę pokrojoną wzdłuż i selera podzielonego na kawałki oraz cebulę przekrojoną na pół i opaloną nad ogniem. Jeśli nie mamy kuchni gazowej możemy opalić cebulę palnikiem kuchennym albo położyć na kratce umieszczonej na płycie kuchni. Dodajemy również listki laurowe, ziele angielskie i kilka listów szałwii i gotujemy na małym ogniu przez ok 2,5 h, może być dłużej. Dobrze aby garnek w którym gotujemy bulion był wąski i wysoki, tak aby woda szybko nie odparowywała podczas gotowania.
Doprawiamy bulion solą i pieprzem. Bulion przecedzamy i odstawiamy. Powinniśmy otrzymać ok 2 litrów bulionu do zupy.

Klarujemy w garnku masło i dodajemy do niego łyżkę oleju. Wsypujemy do niego cebulę, mieszamy aby obtoczyła się w tłuszczu i dusimy ją na małym ogniu przez ok 15-20 min pod przykryciem, aż cebula zmięknie. Mieszamy co jakiś czas.
Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy trochę okien dodajemy cukier i mieszamy. Cukier się skarmelizuje i nada cebuli złocisty kolor. Smażymy cebule ok 30 min, aż cebula mocno się przyrumieni.
Zmniejszamy ogień dodajemy mąkę do cebuli i mieszamy. Możemy dodać jeszcze trochę masła, aby łatwiej nam było wymieszać cebulę z mąką. Smażymy jeszcze przez 2 min, nieprzerwanie mieszając, aż mąka się lekko przyrumieni.Zdejmujemy z ognia.
Wlewamy do usmażonej cebuli szklankę gorącego odcedzonego od warzyw i mięsa bulionu i mieszamy.
Dodajemy resztę bulionu i wino. Dodajemy liść laurowy oraz szałwię, zagotowujemy i pozostawiamy na małym ogniu ok 30-40 min. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Bagietki pokrojone w 2,5 cm plastry, smarujemy z obu stron oliwą i zapiekamy w piekarniku nastawionym na 160 C przez ok 15 min z każdej strony, aż pieczywo lekko się przyrumieni.
Dodajemy do zupy koniak i startą świeża cebulę.
Przelewamy zupę do jednego naczynia żaroodpornego lub dzielimy na porcje do ceramicznych misek do zapiekania i dodajemy kilka plastrów sera.
Na wierzchu zupy wysypujemy troche sera i układamy ciasno grzanki , a następnie posypujemy je obficie serem. Skrapiamy wierzch oliwą lub sklarowanym masłem i zapiekamy w piekarniku w 175 C przez ok 30 min (jeśli zapiekamy zupę rozlaną w kokilkach to skracamy czas) lub do czasu, gdy zupa zacznie lekko wrzeć a ser się roztopi.
Pod koniec zapiekania można włączyć opcje opiekania w piekarniku, lub przenieść garnek lub kokilki na wyższą półkę aby ser się lekko przyrumienił.
Zapieczoną zupę można udekorować świeżym tymiankiem.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.