Krem z pieczonych pomidorów
Pomidorówka! Tak, to jest to, co uwielbia każdy. Mały, duży, uczeń czy student. Jedna z najbardziej popularnych zup w naszym kraju, najczęściej robiona z koncentratu pomidorowego i podawana z makaronem świderki. Często gości na stole przeciętnego Kowalskiego. Jej smak jest każdemu z nas znany ale każdy ma tez swój ulubiony smak tej zupy.
Ja dzisiaj proponuję skorzystać z dużych, słodkich i bardzo czerwonych pomidorów malinówek ,których na naszych bazarach nie brakuję. Dla urozmaicenia tej zupy, postanowiłam je najpierw upiec z czosnkiem i bazylią a potem zmiksować na krem.
Składniki:
Ok. 15 dużych pomidorów
Główka czosnku
Zielone listki bazyli
Bulion warzywny
Ryż brązowy
Pieprz, sól
Z pomidorów wycinamy ogryzkę i układamy ja w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy do nich czosnek i bazylią, przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni na 40 minut. W tym czasie możemy ugotować bulion warzywny. Jak pomidory będą już gotowe, dajemy im czas aby trochę przestygły, potem wkładamy do pojemnika i zaczynami miksować blenderem. Zmiksowane pomidory wrzucamy do gotującego się bulionu. Kiedy zupa będzie się już gotować wrzucamy do niej jeden-dwa woreczki ryżu brązowego. Dajemy mu jakieś 30-40 minut aby się ugotował. Na końcu doprawiamy zupę pieprzem i solą. Możemy ją jeść od razu albo na drugi dzieńJ Jest pyszna a przez ryż także syta.
Zachęcam bardzo mocno do wykorzystywania świeżych pomidorów, bo właśnie teraz mamy na nie sezon i ich cena z każdym dniem maleje. Pomidor jest bardzo zdrowym owocem, zawiera przeciwutleniacze oraz mnóstwo witamin , więc ruszajmy po pomidorki bo za parę miesięcy już ich nie będzie.