Dwudniowy piernik leżakujący z nadzieniem pomarańczowym
Przepis na piernik, który leżakuje dwa razy po dwa dni: najpierw ciasto dwa dni a po upieczeniu kolejne dwa. Jak wszystkie tego typu najlepiej smakuje po kilku dniach od przełożenia, dlatego jeśli chcecie zrobić go na Święta, nastawcie ciasto najpóźniej 5 dni przed Wigilią.
*keksówka 30 cm
Składniki:
na ciasto:
- 400 g mąki
- 2 jajka
- 200 g miodu
- 150 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 25 g masła
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
na przełożenie:
- słoiczek dżemu pomarańczowego
- 1/3 szklanki rumu
- 1/2 szklanki herbaty
na wierzch:
- 60 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1/8 szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- gwiazdki czekoladowe
Mleko, cukier i miód umieścić w rondelku i podgrzać. Kiedy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i dodać masło oraz przyprawę. Wystudzić. Do tej masy wbić jajka, dodać mąkę wymieszaną z sodą i powidła. Zmiksować na gładkie ciasto, miskę przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni w temperaturze pokojowej (można na dłużej).
Po leżakowaniu ciasto przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i piec około godziny w 180*C. Po wystudzeniu ciasto owinąć folią i odstawić na kolejne dwa dni. Dzień przed planowanym podaniem ciasta piernik przekroić na połowę. obie części nasączyć herbata z rumem. Przełożyć dżemem pomarańczowym.
Masło, wodę i cukier zagotować, zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku i energicznie rozmieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy polewa mocno zgęstnieje posmarować nią ciasto, posypać skórką i udekorować gwiazdkami. Wstawić do lodówki aby polewa stężała, inaczej może spłynąć.