dwudniowy piernik leżakujący z nadzieniem pomarańczowym

dwudniowy piernik leżakujący z nadzieniem pomarańczowym

Dwudniowy piernik leżakujący z nadzieniem pomarańczowym

Przepis na piernik, który leżakuje dwa razy po dwa dni: najpierw ciasto dwa dni a po upieczeniu kolejne dwa. Jak wszystkie tego typu najlepiej smakuje po kilku dniach od przełożenia, dlatego jeśli chcecie zrobić go na Święta, nastawcie ciasto najpóźniej 5 dni przed Wigilią.

*keksówka 30 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 200 g miodu
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g masła
  •  1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

na przełożenie:

  • słoiczek dżemu pomarańczowego 
  • 1/3 szklanki rumu
  • 1/2 szklanki herbaty

 na wierzch:

  •  60 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/8 szklanki wody
  • 1/4 szklanki mleka w proszku 
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • gwiazdki czekoladowe

Mleko, cukier i miód umieścić w rondelku i podgrzać. Kiedy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i dodać masło oraz przyprawę. Wystudzić. Do tej masy wbić jajka, dodać mąkę wymieszaną z sodą i powidła. Zmiksować na gładkie ciasto, miskę przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni w temperaturze pokojowej (można na dłużej). 
Po leżakowaniu ciasto przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i piec około godziny w 180*C.  Po wystudzeniu ciasto owinąć folią i odstawić na kolejne dwa dni. Dzień przed planowanym podaniem ciasta piernik przekroić na połowę. obie części nasączyć herbata z rumem. Przełożyć dżemem pomarańczowym.
 Masło, wodę i cukier zagotować, zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku i energicznie rozmieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy polewa mocno zgęstnieje posmarować nią ciasto, posypać skórką i udekorować gwiazdkami. Wstawić do lodówki aby polewa stężała, inaczej może spłynąć. 

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.