PANCAKES Z SERKA MASCARPONE
Próbowaliście już placuszków, gofrów lub pączków na bazie serka mascarpone?
Jeśli nie… to koniecznie spróbujcie!
Do tej pory smażyłam już omlet, który bardzo mi posmakował i podobnie było z pancakes.
Wyszły puszyste i kremowe w smaku, a dodatek banana nadał pięknego aromatu i słodyczy.
Co najlepsze, nie “rozpływają się” na patelni jak te na bazie zwykłego serka homogenizowanego.
Dzięki gęstości i wysokiej zawartości tłuszczu w tym serku, placuszki ładnie rosną na patelni.
Składniki
1/2 szklanki mąki z pszenicy durum (można użyć zwykłej pszennej)
pół średniego, dojrzałego banana
jajko
łyżka syropu klonowego
szczypta soli
4 łyżki serka mascarpone
ok. 50 ml mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
masło klarowane do smażenia
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i syrop wymieszać.
Następnie wbić jajko, dodać mleko, a na końcu
serek mascarpone i rozgniecionego banana.
Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Łyżką formować placuszki i smażyć z obu stron około 6 minut na natłuszczonej patelni (na małym ogniu).
Udekorować dowolnymi dodatkami i podawać.
Zapewne wielu z Was już nie raz spotkało się z mascarpone, czy to w sklepie, czy w domu.
W Internecie aż roi się od różnego rodzaju przepisów na dania obiadowe, torty, kremy i wypieki z tym serkiem… a co to właściwie jest za serek?
Mascarpone to kremowy ser typu włoskiego. Stanowi podstawę deseru Tiramisu. Wywodzi się z Lombardii, położonej w północnej części Włoch. Dawniej wytwarzano go domowymi sposobami, w niewielkich ilościach tylko zimą lub jesienią, obecnie przez cały rok. Jego cechą charakterystyczną jest to, że nie wytwarza się go z mleka a ze śmietanki (!). Najpierw odwirowuje się mleko, a następnie uzyskaną w ten sposób śmietankę podgrzewa do temperatury 90 stopni. Kolejnym etapem jest zakwaszanie z pomocą kwasku cytrynowego i odsączanie z serwatki. W tym czasie ser szybko dojrzewa. Gotowy mascarpone jest miękki, biały lub delikatnie kremowy, słodki i intensywnie śmietankowy w smaku. Brzmi kusząco, prawda? 🙂