Pierogi ze szpinakiem, twarogiem i wędzonym boczkiem
Pyszne i domowe pierogi ze szpinakiem to idealne danie na obiad lub kolację. Soczysty farsz ze szpinaku, twarogu i chrupiącego boczku doskonale komponuje się z delikatnym ciastem. Przygotowanie tych pierogów może zająć nieco czasu, ale gwarantuję, że warto! Podane z podsmażoną cebulką na maśle, stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
1 jajko
szczypta soli
300 ml ciepłej wody
Farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku (400-450g)
2 ząbki czosnku
1 kostka twarogu półtłustego (200-250g)
150g wędzonego boczku
sól, pieprz
1/2 kostki masła
1 cebula
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieść ciasto.
- Szpinak przełożyć do patelni i na wolnym ogniu odmrozić. Dodać pokruszony twaróg oraz pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć cały czas mieszając do momentu zredukowania powstałego sosu. Odstawić do wystygnięcia.
- Ulepić pierogi i ugotować w osolonej wodzie.
- Podawać na ciepło z cebulą podsmażoną na maśle.