Pierogi ze szpinakiem i ricottą w pikantnym sosie pomidorowym

Pierogi ze szpinakiem i ricottą

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w pikantnym sosie pomidorowym

I u mnie znowu pierogi! 🙂 Jednak tym razem w całkiem innej odsłonie. Ze szpinakiem i ricottą w ostrym sosie pomidorowym. Takie danie idealnie nadaje się na uroczystą kolację lub obiad. Wczoraj aż pokusiłam się o dokładkę… 🙂

Składniki:

ciasto na pierogi:
2 szkl mąki pszennej 480 (ja użyłam mąki szymanowskiej, ciasto wyszło idealne)
4 łyżki oleju
woda

farsz:
450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego)
250 g sera ricotta
4 ząbki czosnku
100 g parmezanu
1 jajko
sól, pieprz
czosnek niedźwiedzi
3 łyżki masła

sos:
500 ml passaty pomidorowej (ziołowej)
250 ml soku z pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka majeranku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki ostrej papryki chili
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
sól i pieprz

1. Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać. Ciasta nie możemy wyrabiać zbyt długo – inaczej po ugotowaniu będzie twarde.

2. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy szpinak i dusimy tak długo, aż wyparuje z niego cała woda. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do szpinaku dodajemy ser parmezan, ricottę, jajko i przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy, a następnie studzimy w lodówce.

3. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.

4. Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy pierogi i studzimy na talerzach.

5. Do rondla wlewamy passatę pomidorową, sok pomidorowy, dodajemy koncentrat i wszystkie przyprawy. Sos gotujemy ok 10 minut na wolnym ogniu.

6. Pierogi przed podaniem polewamy sosem pomidorowym.

Link do przepisu: http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/10/pierogi-ze-szpinakiem-i-ricotta-w.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.