Sałatka z ryżem w curry
Zostało mi trochę ryżu z obiadu i nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić, aż przyszło mi do głowy jedno z najprostszych rozwiązań: SAŁATKA! Kilka chwil spędzonych w kuchni później miałam gotową smaczną, sytą sałatkę, którą następnego dnia wzięliśmy do pracy jako drugie śniadanie 🙂
Składniki:
woreczek ryżu
ok. 2 łyżek curry
0,5 dużego słoika ogórków konserwowych
0,5 małego słoika papryki konserwowej
0,5 dużej, czerwonej, świeżej papryki
0,5 puszki kukurydzy
0,5 pęczka szczypiorku
kilka łodyżek świeżej natki pietruszki
majonez
jogurt naturalny
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, ale z dodatkiem curry. Ugotowany i ostudzony ryż wsypujemy do dużej miski.
Ogórki i paprykę konserwową kroimy w kostkę, odsączamy z nadmiaru wody i dorzucamy do ryżu. Świeżą paprykę również kroimy w kostkę, natkę pietruszki i szczypiorek siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy i wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku i mieszamy.