Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem

Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem

Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem

Dawniej w Polsce na wigilijnych stołach królował jesiotr z rakami, zupa migdałowa czy gotowana rzepa, a na deser podawano tłuczeńce, czyli korzenne ciastka z czerstwego chleba. Jedną z tradycyjnych, ale zapomnianych, świątecznych potraw jest także kasza z suszonymi śliwkami polana miodem. To pyszne i zdrowe danie, które zachwyci smakiem. Oto przepis na kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem.

30 minut
2-4 porcje

100 g kaszy jaglanej
100 g suszonych śliwek
1 łyżka miodu
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cukru z wanilią
1/2 łyżeczki imbiru
kilka szczypt gałki muszkatołowej
kilka szczypt mielonego pieprzu
kilka szczypt anyżu
kilka szczypt zmielonych goździków
1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kaszy. Kilka sztuk można zostawić do dekoracji dania.
Następnie doprawiamy cynamonem, kardamonem, cukrem z wanilią, imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem, anyżem i goździkami. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy miód i kontynuujemy mieszanie.
Wstawiamy do lodówki, aby kasza przeszła aromatem śliwek i przypraw.
Przed podaniem potrawę dekorujemy całymi suszonymi śliwkami i gwiazdką anyżu.
Kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem podajemy na zimno podczas wigilijnej kolacji.

Jakie właściwości mają suszone śliwki?

Wraz z suszeniem śliwki zyskują wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim działają korzystnie na pracę układu pokarmowego i zalecane są przy zaparciach. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Suszone śliwki są skuteczne w profilaktyce osteoporozy, ponieważ hamują proces utraty kośćca. Koniecznie powinny je jeść kobiety po menopauzie. Suszone śliwki mają także właściwości przeciw starzeniu się. Zawierają błonnik i są źródłem beta-karotenu. Są bogate w witaminy A, C, E, B6 i K. Znajdziemy w nich wapń, żelazo, mangan, miedź i potas. Trzeba jednak pamiętać, że suszone śliwki są o wiele bardziej kaloryczne niż świeże. 100 g to 267 kalorii.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.