Gołąbki łatwo zawijane z ryżem, mięsem i sosem pikantnym
Gołąbki łatwo zawijane z ryżem, mięsem i sosem pikantnym
Witajcie 😉
Czy są tu osoby które nie lubią gołąbków z ryżem i mięsem? Chyba nie, a przynajmniej my takich nie znamy, gołąbki uwielbiamy, i choć zajmują trocha czasu, przygotowywanie liści, farszu, zwijanie, gotowanie…, warto go poświęcić dla tak wspaniałego dania.
Gołąbki z reguły robimy w ilości ” hurtowej “, jak już się bawić, to na całego, wystarczają na kilka posiłków, a odgrzewane smakują równie dobrze, jak świeżo ugotowane 🙂
A więc dziś zapraszamy na…
Gołąbki z Ryżem, Mięsem i Pikantnym Sosem
Na zawijanie gołąbków jest wiele różnych sposobów, my Wam pokażemy dziś nadzwyczajnie łatwy sposób zawijania, który trzyma farsz ” w ryzach ” i sprawia, że gołąbki nie rozpadają się, nawet podczas odgrzewania – trzymają fason! 😉
Sos o pikantnym, mocno pomidorowym smaku stanowi idealny dodatek do tych przepysznych gołąbków 🙂
Składniki:
1 szt. duża główka kapusty białej
600 g mielonego mięsa wieprzowego
300 g ryżu długoziarnistego
4 szt. marchewki
2 szt. cebuli
1 l soku pomidorowego
5 łyż. pasty pomidorowej
4 szt. ząbki czosnku
3 łyż. oleju do smażenia
1 szt. imbiru świeżego w kawałku 2 cm
cukier,sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować, gdy zacznie gotować się, zmniejszyć gaz i przykryć garnek szczelnie pokrywką, co 5 – 6 min. ściągać warstwę liści ( ok. 4-5 sztuk ).
Liście muszą być lekko miękkie, elastyczne, ale nie mogą być zbyt miękkie, bo będą pękać podczas zawijania!