Prosty piernik wegański
Moja nowa, słodka propozycja na zbliżające się Święta, ale nie tylko, bo ciasto jest tak proste do zrobienia, że może nam umilić niejeden zimowy weekend 🙂 Najlepiej jest, upiec je wieczorem, równocześnie zalewając żurawinę na mus, a następnego dnia, już tylko w 10 minut je wykończyć ☺
I owszem, nie jest to piernik w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, biorąc pod uwagę sposób wykonania, ale powiedzmy, jego dalszy kuzyn, bo smakowo, nie odbiega bardzo od oryginału.
Ciasto jest słodkie i “korzenne”, a dla kontrastu, zamiast tradycyjnej marmolady śliwkowej, która też co prawda będzie do niego pasować, przełożone zostało świeżym i lekko kwaskowym w smaku musem żurawinowo-pomarańczowym, który przełamuje jego słodki smak i nadaje całości świątecznego wykończenia.
Ale to nie wszystko, co wyróżnia ten wypiek. Jednym z najważniejszych składników tutaj, jest karob, który występuje w wersji suchej i płynnej. Wersja sproszkowana wzbogaca smak i kolor ciasta oraz polewy, a karobowa melasa, całkowicie osładza oba te komponenty, zastępując cukier; i dodatkowo sprawiając, że ciasto jest przyjemnie wilgotne.
Osobiście uwielbiam dodawać karob do korzennych wypieków i innych deserów, wspaniale się komponuje z tego typu przyprawami, a jego karmelowy smak, delikatniejszy od kakao, dodatkowo dosładza wszelkiego rodzaju słodkości. Na blogu znajdziecie już kilka takich kompozycji, od śniadaniowych korzennych “pankejków”, przez proste, bezglutenowe pierniczki, po piernikowe babeczki proteinowe i korzenno-dyniowe brownie.
SKŁADNIKI (keksówka o wym. 21×12 cm) :
CIASTO:
1,5 szklanki mąki (180 g) jasnej lub pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej lub pół na pół jasnej i pełnoziarnistej
1/2 szklanki karobu w proszku Bakra (60 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 czubate łyżeczki mieszanki korzennych przypraw do piernika
1 laska wanilii (same ziarenka ze środka) lub 1/4 łyżeczki suszonej wanilii
3/4 szklanki melasy z karobu Bakra (180 ml)
3/4 szklanki mleka roślinnego (180 ml)
1/4 szklanki oleju (rozpuszczonego oleju kokosowego lub zwykłego) 60 ml
MUS ŻURAWINOWO-POMARAŃCZOWY:
200 g suszonej żurawiny
1 łyżka nasion chia
1/2 szklanki soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciskanego, albo gotowego: tłoczonego, nieklarowanego soku 100% bez dodatków
POLEWA KAROBOWA:
1/4 szklanki melasy z karobu Bakra (60 ml)
60 g oleju kokosowego (1/4 szklanki rozpuszczonego)
1 płaska łyżka karobu w proszku Bakra
PRZYGOTOWANIE:
Rozpoczęcie wykonania deseru najlepiej zacząć wieczorem: pieczenie biszkoptu i zamoczenie żurawiny, dzięki temu biszkopt odpowiednio się schłodzi i stwardnieje do krojenia a owoce dobrze zgęstnieją. Wtedy następnego dnia, zostaje już tylko przełożenie ciasta musem i wykończenie go polewą.
WYKONANIE MUSU:
Żurawinę umieszczamy w miseczce, nasiona chia dokładnie mieszamy z sokiem i wlewamy do żurawiny, mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (w miseczce zakrytej folią w lodówce). Następnie, gdy znacznie zgęstnieje, przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy .
WYKONANIE CIASTA:
Nastawiamy piekarnik na 180 ° C. Przesiewamy suche składniki do dużej miski i mieszamy. W drugiej, mniejszej misce, łączymy mokre składniki i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy zawartość obu misek, mieszamy dokładnie trzepaczką i wylewamy masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej bez papieru. Wkładamy ją do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto z piekarnika i dokładnie chłodzimy.
POLEWA:
Umieszczamy składniki polewy w rondelku, lekko podgrzewamy i energicznie mieszamy trzepaczką aby rozpuścić olej, gdy stanie się gładka i lejąca, jeszcze ciepłą wylewamy na czubek ciasta. Zaraz po tym doklejamy do niej wybrane dodatki (orzechy, posypkę, suszone lub świeże owoce)
WYKONANIE CAŁEGO CIASTA:
Biszkopt przekrawamy w poziomie dwa razy, aby uzyskać 3 podłużne blaty. Nakładamy mus na 2 z nich, składamy całość, delikatnie dociskając, wyrównujemy brzegi nożem albo szpatułką i zalewamy całość gorącą polewą z góry. Polewa pokrywa ciasto częściowo (tak jak widać na zdjęciu), jeśli chcemy pokryć je w całości, należy przygotować podwójną porcję polewy. Opcjonalnie, posypujemy ciasto dodatkami/bakaliami, od razu po nałożeniu ciepłej polewy, bo zastyga ona momentalnie. Deser kroimy delikatnie, nie naciskając go z góry za mocno. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Smacznego ☺