Drożdżowe pierożki z pieczarkami

Drożdżowe pierożki z pieczarkami

Drożdżowe pierożki z pieczarkami

Zapach domowego, ciepłego posiłku to jeden z najbardziej kojących aromatów, jakie możemy sobie wyobrazić. A co może być bardziej domowe niż ręcznie lepione pierożki? Chrupiące ciasto drożdżowe w połączeniu z soczystym farszem z pieczarek to klasyka polskiej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody.

Pierożki drożdżowe z pieczarkami to danie, które z powodzeniem możemy przygotować zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Ich przygotowanie może wydawać się czasochłonne, ale gwarantujemy, że każdy kęs jest wart włożonego wysiłku. Aromat świeżo upieczonych pierożków rozniesie się po całym domu, a ich smak przeniesie nas wprost do dzieciństwa.

W tym przepisie podpowiemy Ci, jak krok po kroku przygotować delikatne ciasto drożdżowe oraz aromatyczny farsz z pieczarek. Dzięki naszym wskazówkom nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym zadaniem. A jeśli chcesz dodać pierożkom jeszcze więcej smaku, możesz eksperymentować z różnymi dodatkami do farszu, takimi jak boczek, kapusta czy ser.

Zaproś bliskich do wspólnego lepienia pierożków i spędź miło czas w kuchni. To nie tylko sposób na przygotowanie pysznego posiłku, ale także okazja do integracji i stworzenia niezapomnianych wspomnień.

Gotowy? To zaczynajmy kulinarne przygody!

Składniki:

Ciasto:
1 jajo
1 łyżeczka cukru
1,5 szkl. mąki pszennej
4 g suchych drożdży
szczypta soli
0,5 szkl. mleka

Farsz:
150 g pieczarek
1 cebula
sól
pieprz

Ponadto:
olej do smażenia

Wykonanie:

Do głębokiego talerza wbić jajo, wsypać cukier, roztrzepać widelcem. Do miski wsypać mąkę, drożdże, dodać szczyptę soli, wymieszać. Wlać roztrzepane jajo, mleko i wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego wyrośnięcia na 20 min.

W między czasie rozgrzać trochę oleju na patelni. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Zrumienić cebulę, po czym dodać pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, całość podsmażyć.

Blat oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nadziewać farszem, sklejać pierogi. Układać na blacie oprószonym mąką. Pierogi przykryć ściereczką i tak zostawić na 10 – 15 min do lekkiego napuszenia.

W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.

Smacznego!

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.