Pieczone pierożki z kapustą i grzybami na bazie maślanki.
20 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 10 g drożdży suszonych
• 1 2/3 szklanki maślanki
• 1 całe jajko
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki oleju
• Sól
Składniki na farsz:
• ½ kg kapusty kiszonej
• 1 cebula
• 10 dag grzybów suszonych
• 1 łyżeczka majeranku
• ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżeczka maggi
Składniki dodatkowe:
• 1 białko jajka
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Cebulę obieramy prużymy na rozgrzanym oleju.
3. Kapustę kiszoną gotujemy, po ugotowaniu drobno kroimy i łączymy z cebulą, prużymy.
4. Dodajemy namoczone, ugotowane i drobno pokrojone grzyby suszone.
5. Farsz doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą, gałką muszkatołową oraz wlewamy magii.
6. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy, formą do pierogów robi kółka, na środku każdego kółka układamy po łyżce farszu i zaciskamy foremką brzegi ciasta.
7. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy do chwili uzyskania złotego koloru.
8. Pierożki podajemy z barszczem lub same.
9. Smacznego.