Podwójnie czekoladowe pancakes z jagodami
Podwójnie czekoladowe placki były najlepszym wyborem
na dzisiejsze “święto” czyli Dzień Naleśnika.
Jest to angielski odpowiednik Tłustego Czwartku, który obchodzony jest
w przeddzień Środy Popielcowej, w miejsce naszego “Śledzika”.
Mimo tego, że u nas w Polsce nie ma takiej tradycji, bez wątpienia każda okazja
jest dobra do tego by… zjeść placki 🙂
No więc są – podwójnie czekoladowe (z kakao i kawałkami czekolady), na bazie przecieru borówkowo-jabłkowego, z jagodami i sosem jagodowym…
Jeśli jeszcze nie próbowaliście połączenia jagód i czekolady, koniecznie to nadróbcie.
Placki wyszły miękkie, trochę podobne do brownie, z zewnątrz chrupiące.
Do tego prażone wiórki i płatki kokosa i mamy śniadanie idealne 🙂
Podwójnie czekoladowe pancakes z jagodami, prażonymi wiórkami kokosa,
jogurtem naturalnym i sosem jagodowym
***
25 g mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g mąki gryczanej
10 g gorzkiego kakao
łyżka posiekanej gorzkiej czekolady
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
80 g przecieru (u mnie jabłkowo-borówkowy Danival)
masło kokosowe do smażenia
szczypta ekstraktu stewii 97%
garść jagód
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
W drugiej misce zmiksować jajko, przecier i szczyptę ekstraktu stewii.
Połączyć zawartość obu misek.
Dodać posiekaną czekoladę, część jagód i wymieszać.
Smażyć na natłuszczonej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na małym ogniu.
Zdjąć i podawać póki gorące.