Puszysty sernik Rosa

Puszysty sernik Rosa

Puszysty sernik Rosa

Chrupiący spód, delikatny serowy środek i lekka, puszysta pianka – to połączenie, które od lat podbija serca miłośników słodkości. Sernik Rosa, choć znany i lubiany, za każdym razem zaskakuje swoją wyjątkową konsystencją i niepowtarzalnym smakiem. Jego nazwa nawiązuje do charakterystycznych, drobnych kropelek na powierzchni pianki, które przypominają rosę.

Dlaczego warto upiec ten sernik?

  • Prosty przepis: Choć składników jest sporo, każdy krok jest szczegółowo opisany, dzięki czemu nawet początkujący piekarze poradzą sobie z przygotowaniem tego ciasta.
  • Szybkie przygotowanie: Większość czasu zajmuje pieczenie, a przygotowanie poszczególnych mas jest dość szybkie.
  • Wszechstronne zastosowanie: Sernik Rosa doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i jako słodki akcent podczas większych uroczystości.
  • Niepowtarzalny smak: Połączenie słodkiego sera, chrupiącego spodu i delikatnej pianki tworzy harmonijną kompozycję smakową, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Sekrety udanego sernika Rosa

  • Dobry twaróg: Od jakości twarogu w dużej mierze zależy smak sernika. Warto wybrać twaróg trzykrotnie mielony, o kremowej konsystencji.
  • Piana na sztywno: Aby pianka była puszysta i stabilna, białka należy ubijać na sztywno wraz z cukrem.
  • Odpowiednia temperatura pieczenia: Zbyt wysoka temperatura może spowodować, że sernik się przypali, a zbyt niska – że nie będzie upieczony w środku.
  • Czas pieczenia: Czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od piekarnika. Warto sprawdzać gotowość sernika patyczkiem.

Zapraszamy do kuchni, aby wspólnie przygotować ten wyjątkowy deser!

W następnych krokach dowiesz się, jak krok po kroku przygotować:

  • Kruchy spód: Podstawa każdego udanego sernika.
  • Delikatną masę serową: Sercowy środek naszego ciasta.
  • Puszzystą piankę Rosa: Kropelki rosy, które dodają sernikowi wyjątkowego charakteru.

Gotowy? Zacznijmy piec!

Składniki:
Kruchy spód:
300 g mąki
130 g masła
3 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Masa serowa:
1 kg trzykrotnie zmielonego sera
1 duży budyń
3/4 szkl mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szkl oleju lub masła
2 całe jajka
4 żółtka
3/4 szkl cukru
skórka pomarańczowa
Pianka Rosa:
6 białek
1 szkl cukru

Wykonanie:
Spód: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać miękkie masło i dobrze rozdrobnić z mąką. Dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier puder i proszek do pieczenia. Zarobić jednolite ciasto. Białka odstawiamy na później. Wykładam formę ciastem. U mnie była to 24×37 cm.

Masa serowa: W misce utrzeć żółtka z całymi jajkami z cukrem, ucierać tak długo aż nasz ,,kogiel-mogiel” będzie puszysty i dobrze ubity. Dodajemy cały ser i dokładnie miksujemy. Na koniec dokładamy pozostałe składniki budyń, mleko itd. Kandyzowaną skórkę możemy zastąpić rodzynkami. Gotową masę serową wykładamy na surowy kruchy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 min.

Pianka Rosa: Po tym czasie ubijamy pianę z białek na sztywno z cukrem. Aż piana będzie ładnie ubita a cukier się rozpuści. Wyciągamy sernik i nakładamy ubitą pianę. Pieczemy jeszcze ok 10- 15 min. Nie suszymy pianki dłużej bo wtedy będziemy mieć coraz mniejsze kropelki rosy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Zostaw Odpowiedź

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.