Puszysty sernik Rosa

Puszysty sernik Rosa

Puszysty sernik Rosa

Chrupiący spód, delikatny serowy środek i lekka, puszysta pianka – to połączenie, które od lat podbija serca miłośników słodkości. Sernik Rosa, choć znany i lubiany, za każdym razem zaskakuje swoją wyjątkową konsystencją i niepowtarzalnym smakiem. Jego nazwa nawiązuje do charakterystycznych, drobnych kropelek na powierzchni pianki, które przypominają rosę.

Dlaczego warto upiec ten sernik?

  • Prosty przepis: Choć składników jest sporo, każdy krok jest szczegółowo opisany, dzięki czemu nawet początkujący piekarze poradzą sobie z przygotowaniem tego ciasta.
  • Szybkie przygotowanie: Większość czasu zajmuje pieczenie, a przygotowanie poszczególnych mas jest dość szybkie.
  • Wszechstronne zastosowanie: Sernik Rosa doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i jako słodki akcent podczas większych uroczystości.
  • Niepowtarzalny smak: Połączenie słodkiego sera, chrupiącego spodu i delikatnej pianki tworzy harmonijną kompozycję smakową, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Sekrety udanego sernika Rosa

  • Dobry twaróg: Od jakości twarogu w dużej mierze zależy smak sernika. Warto wybrać twaróg trzykrotnie mielony, o kremowej konsystencji.
  • Piana na sztywno: Aby pianka była puszysta i stabilna, białka należy ubijać na sztywno wraz z cukrem.
  • Odpowiednia temperatura pieczenia: Zbyt wysoka temperatura może spowodować, że sernik się przypali, a zbyt niska – że nie będzie upieczony w środku.
  • Czas pieczenia: Czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od piekarnika. Warto sprawdzać gotowość sernika patyczkiem.

Zapraszamy do kuchni, aby wspólnie przygotować ten wyjątkowy deser!

W następnych krokach dowiesz się, jak krok po kroku przygotować:

  • Kruchy spód: Podstawa każdego udanego sernika.
  • Delikatną masę serową: Sercowy środek naszego ciasta.
  • Puszzystą piankę Rosa: Kropelki rosy, które dodają sernikowi wyjątkowego charakteru.

Gotowy? Zacznijmy piec!

Składniki:
Kruchy spód:
300 g mąki
130 g masła
3 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Masa serowa:
1 kg trzykrotnie zmielonego sera
1 duży budyń
3/4 szkl mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szkl oleju lub masła
2 całe jajka
4 żółtka
3/4 szkl cukru
skórka pomarańczowa
Pianka Rosa:
6 białek
1 szkl cukru

Wykonanie:
Spód: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać miękkie masło i dobrze rozdrobnić z mąką. Dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier puder i proszek do pieczenia. Zarobić jednolite ciasto. Białka odstawiamy na później. Wykładam formę ciastem. U mnie była to 24×37 cm.

Masa serowa: W misce utrzeć żółtka z całymi jajkami z cukrem, ucierać tak długo aż nasz ,,kogiel-mogiel” będzie puszysty i dobrze ubity. Dodajemy cały ser i dokładnie miksujemy. Na koniec dokładamy pozostałe składniki budyń, mleko itd. Kandyzowaną skórkę możemy zastąpić rodzynkami. Gotową masę serową wykładamy na surowy kruchy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 min.

Pianka Rosa: Po tym czasie ubijamy pianę z białek na sztywno z cukrem. Aż piana będzie ładnie ubita a cukier się rozpuści. Wyciągamy sernik i nakładamy ubitą pianę. Pieczemy jeszcze ok 10- 15 min. Nie suszymy pianki dłużej bo wtedy będziemy mieć coraz mniejsze kropelki rosy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.