Puszysty sernik Rosa

Puszysty sernik Rosa

Puszysty sernik Rosa

Delikatny, puszysty ser i piankowy wierzch. Moje połączenie idealne 😉

Składniki:
Kruchy spód:
300 g mąki
130 g masła
3 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Masa serowa:
1 kg trzykrotnie zmielonego sera
1 duży budyń
3/4 szkl mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szkl oleju lub masła
2 całe jajka
4 żółtka
3/4 szkl cukru
skórka pomarańczowa
Pianka Rosa:
6 białek
1 szkl cukru

Wykonanie:
Spód: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać miękkie masło i dobrze rozdrobnić z mąką. Dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier puder i proszek do pieczenia. Zarobić jednolite ciasto. Białka odstawiamy na później. Wykładam formę ciastem. U mnie była to 24×37 cm.

Masa serowa: W misce utrzeć żółtka z całymi jajkami z cukrem, ucierać tak długo aż nasz ,,kogiel-mogiel” będzie puszysty i dobrze ubity. Dodajemy cały ser i dokładnie miksujemy. Na koniec dokładamy pozostałe składniki budyń, mleko itd. Kandyzowaną skórkę możemy zastąpić rodzynkami. Gotową masę serową wykładamy na surowy kruchy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 min.

Pianka Rosa: Po tym czasie ubijamy pianę z białek na sztywno z cukrem. Aż piana będzie ładnie ubita a cukier się rozpuści. Wyciągamy sernik i nakładamy ubitą pianę. Pieczemy jeszcze ok 10- 15 min. Nie suszymy pianki dłużej bo wtedy będziemy mieć coraz mniejsze kropelki rosy.Odstawiamy do ostygnięcia.

Link do przepisu: http://kuchenne-zapiski-m.blogspot.com/2014/09/puszysty-sernik-rosa.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.