Tort bezowy Tiramisu
Ten tort to petarda. Więcej nie będę pisać. Koniecznie musicie spróbować.
Składniki na 1 blat bezowy:
2 białka (ok. 75 g), w temp. pokojowej
szczypta soli
85 g cukru pudru, przesianego
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej, można pominąć
1/4 łyżeczki octu winnego, można pominąć
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku narysować okrąg o średnicy 19 cm (najlepiej odrysować od talerzyka). Piekarnik rozgrzać do temperatury 130°C.
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Następnie, stale miksując na średnich obrotach, łyżka po łyżce dodać cukier puder. Zwiększyć obroty miksera i ubijać jeszcze jakiś czas, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Pod koniec dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną.
Gotową bezę wyłożyć na okrąg i za pomocą łopatki rozłożyć masę równomiernie. Piec ok. 50 minut z termoobiegiem.
W ten sam sposób upiec jeszcze dwa blaty.
Krem kawowy:
500 g serka mascarpone, schłodzonego
400 ml śmietany kremówki, schłodzonej
2-3 łyżki przesianego cukru pudru
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki likieru amaretto
kakao do posypania
Mascarpone oraz kremówkę umieścić w misie miksera i ubijać najpierw na mniejszych obrotach, następnie na większych. W trakcie miksowania dodać cukier puder, kawę oraz alkohol. Ubijać do uzyskania gęstego i gładkiego kremu. Podzielić masę na 3 części.
Jedną część przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm.
Pierwszy blat bezowy umieścić na podkładce. Wycisnąć kropki kremu jedna przy drugiej na całej płaszczyźnie. Posypać kakao. Przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć. Na koniec trzeci blat, krem oraz wykończenie kakao. Schłodzić w lodówce.
Kroić ostrym nożem zanurzonym we wrzątku i wytartym do sucha.