Tort bezowy Tiramisu

Tort bezowy Tiramisu

Tort bezowy Tiramisu

Ten tort to petarda. Więcej nie będę pisać. Koniecznie musicie spróbować.

Składniki na 1 blat bezowy:
2 białka (ok. 75 g), w temp. pokojowej
szczypta soli
85 g cukru pudru, przesianego
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej, można pominąć
1/4 łyżeczki octu winnego, można pominąć

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku narysować okrąg o średnicy 19 cm (najlepiej odrysować od talerzyka). Piekarnik rozgrzać do temperatury 130°C.
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Następnie, stale miksując na średnich obrotach, łyżka po łyżce dodać cukier puder. Zwiększyć obroty miksera i ubijać jeszcze jakiś czas, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Pod koniec dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną.
Gotową bezę wyłożyć na okrąg i za pomocą łopatki rozłożyć masę równomiernie. Piec ok. 50 minut z termoobiegiem.
W ten sam sposób upiec jeszcze dwa blaty.

Krem kawowy:
500 g serka mascarpone, schłodzonego
400 ml śmietany kremówki, schłodzonej
2-3 łyżki przesianego cukru pudru
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki likieru amaretto
kakao do posypania

Mascarpone oraz kremówkę umieścić w misie miksera i ubijać najpierw na mniejszych obrotach, następnie na większych. W trakcie miksowania dodać cukier puder, kawę oraz alkohol. Ubijać do uzyskania gęstego i gładkiego kremu. Podzielić masę na 3 części.
Jedną część przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm.

Pierwszy blat bezowy umieścić na podkładce. Wycisnąć kropki kremu jedna przy drugiej na całej płaszczyźnie. Posypać kakao. Przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć. Na koniec trzeci blat, krem oraz wykończenie kakao. Schłodzić w lodówce.
Kroić ostrym nożem zanurzonym we wrzątku i wytartym do sucha.

Link do przepisu: https://pin-upcake.blogspot.com/2015/02/tort-bezowy-tiramisu.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.