Baba ziemniaczana
Klasyka polskiej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody! Babka ziemniaczana to danie sycące, pełne smaku i aromatów, idealne na obiad lub kolację. Jej przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest bardzo proste. Z kilkoma podstawowymi składnikami, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni, stworzysz prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Dlaczego warto przygotować babkę ziemniaczaną? Po pierwsze, jest to danie niezwykle uniwersalne. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, podane z surówką lub sosem, jak i na zimno, jako przekąska. Po drugie, jest to potrawa bardzo sycąca, dzięki zawartości ziemniaków, kiełbasy i tłuszczu. Po trzecie, jej przygotowanie to świetna okazja, aby spędzić czas w kuchni i poeksperymentować z różnymi dodatkami.
W tym przepisie przedstawimy Ci tradycyjną wersję babki ziemniaczanej, która z pewnością przypadnie Ci do gustu. Podpowiemy Ci, jak krok po kroku przygotować to danie, aby było nie tylko smaczne, ale również estetycznie podane.
Przygotuj się na kulinarne doznania i zapraszamy do kuchni!
A teraz przejdźmy do przepisu i zobaczmy, jak krok po kroku przygotować tę pyszną babkę ziemniaczaną.
1,5 kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
1,5 łyżki mąki pszennej
250 g kiełbasy
sól, pieprz
3 łyżki smalcu
bułka tarta do wysypania formy
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu, dodajemy cebulę, kiełbasę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Zawartość patelni dodajemy do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarach ok. 40×14 smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczaną przekładamy do blaszki i wyrównujemy.
Łyżkę smalcu rozpuszczamy na patelni i takim gorącym tłuszczem smarujemy wierzch baby (dzięki temu skórka będzie chrupiąca).
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny.