Baba ziemniaczana

Baba ziemniaczana

Baba ziemniaczana

1,5 kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
1,5 łyżki mąki pszennej
250 g kiełbasy
sól, pieprz
3 łyżki smalcu
bułka tarta do wysypania formy

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu, dodajemy cebulę, kiełbasę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Zawartość patelni dodajemy do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarach ok. 40×14 smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczaną przekładamy do blaszki i wyrównujemy.
Łyżkę smalcu rozpuszczamy na patelni i takim gorącym tłuszczem smarujemy wierzch baby (dzięki temu skórka będzie chrupiąca).
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny.

Link do przepisu: http://zakubkamitalerzami.blogspot.com/2015/03/baba-ziemniaczana.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.