Witajcie 🙂
Wiem, wiem dawno tu byłam ale różne rzeczy mi stawały na drodze i jakoś tak schodziło na czasie. Bardzo się cieszę że wiele osób pamięta o mnie i cierpliwe czeka na nowe wpisy 🙂 (dziękuję Wam za to). Dla zaniepokojonych moim zniknięciem, uspokajam że blog jest i będzie 🙂
A więc teraz do konkretów; na dziś polecam -KURCZAKA W ZIELONYM CURRY Z GROSZKIEM. Dla wielbicieli kuni azjatyckiej. Aksamitny sos i soczyste mięso kurczaka, pychotka. Zapraszam do gotowania.
Takiego kurczaka robiłam pierwszy raz żeby ocenić jego smak, więc użyłam gotowej mieszanki przyprawowej Kamis. Smakowało rewelacyjnie więc następnym razem zrobię z zieloną pastą curry 🙂
SKŁADNIKI
dla 3 osób
500 g piersi kurczaka
250 ml mleczka kokosowego
1 cebula
pęczek szczypiorku
puszka groszku konserwowego (może być mrożony) polecam również groszek cukrowy
opakowanie przyprawy Kamis – zielone curry po Tajsku
olej do smażenia
1/ Piersi kurczaka oczyścić, osuszyć i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć mięso (bez soli i przypraw) na rumiano. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa, zeszklić.
2/ Mleczko kokosowe wymieszać z przyprawą, wlać do mięsa i cebuli, gotować ok 6-10 min, mieszając. Pod koniec gotowania dodać odcedzony groszek konserwowy. Podawać gorące z ulubionym ryżem (u mnie basmati). Przed podaniem posypać siekanym szczypiorkiem.