Placek ziemniaczany z mięsem mielonym

Placek ziemniaczany z mięsem mielonym

Placek ziemniaczany z mięsem mielonym

Szybsza i zmodyfikowana wersja placka po węgiersku:)
Placek ziemniaczany z mięsem mielonym

SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 jajko
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, chili,olej

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać w kosteczkę. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć po jednym dużym placku.

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju dodać rozgnieciony czosnek. Po chwili dodać mięso, podsmażyć a następnie dodać odrobinę wody. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić całość jeszcze około 15 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami,chili.
Na usmażonego placka nałożyć farsz mięsny. można posypać żółtym tartym serem.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.