PIECZONA OWSIANKA Z BANANEM
Owsianka nigdy nie należała do moich ulubionych propozycji śniadaniowych. Do czasu gdy odkryłam owsiankę pieczoną. Teraz jadam ją prawie codziennie eksperymentując z różnymi smakami: z żurawiną, jabłkiem, twarogiem… W tej wersji smakuje jak kawałek zdrowego ciasta bananowego o poranku. Mniam.
Składniki:
1 banan,
1 jajko,
3/4 szklanki płatków owsianych,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie, ja nie dodaję, bo owsianka dzielę się z małym Mlekopijem),
rodzynki lub żurawina (opcjonalnie).
W kielichu miksera umieścić pokrojonego banana, jajko i jogurt, zblendować. Dodać płatki owsiane, wymieszać, przełożyć do małego naczynia żaroodpornego. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż owsianka będzie rumiana.
Podawać z ubitą śmietaną lub jogurtem greckim, miodem i plasterkami banana.