Śledzie w sosie curry
SKŁADNIKI:
10 filetów śledziowych matiasy
3 cebule białe
2 łyżeczki curry
5 łyżek rodzynek
2 łyżki majonezu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
olej do smażenia
sól i czarny pieprz do smaku.
SPOSÓB WYKONANIA:
Śledzie moczymy około 5 godzin w wodzie.
Odsączamy na durszlaku a następnie kroimy w małe kawałki.
Rodzynki moczymy około 1 godziny.
Cebule kroimy w pióra i smażymy na oleju.
Dodajemy curry ,rodzynki, ziele angielskie i liście laurowe.
Smażymy chwile razem
Podlewamy 300 ml wody i dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli.
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Mieszamy.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Dodajemy majonez.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy do sosu kawałki śledzia i delikatnie mieszamy
Chłodzimy w lodówce około 5 godzin.