Drożdżowe pierożki z serem żółtym

Drożdżowe pierożki z serem żółtym

Drożdżowe pierożki z serem żółtym

Składniki:

Ciasto:
1 jajo
1 łyżeczka cukru
1,5 szkl. mąki pszennej
4 g suchych drożdży
szczypta soli
0,5 szkl. mleka

Farsz:
200 g sera żółtego

Ponadto:
olej do smażenia

Do głębokiego talerza wbić jajo, wsypać cukier, roztrzepać widelcem. Do miski wsypać mąkę, drożdże, dodać szczyptę soli, wymieszać. Wlać roztrzepane jajo, mleko i wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego wyrośnięcia na 20 min.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Blat oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nadziewać serem żółtym, sklejać pierogi. Układać na blacie oprószonym mąką. Pierogi przykryć ściereczką i tak zostawić na 10 min do lekkiego napuszenia.

W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.