Drożdżowe pierożki z serem żółtym

Drożdżowe pierożki z serem żółtym

Drożdżowe pierożki z serem żółtym

Składniki:

Ciasto:
1 jajo
1 łyżeczka cukru
1,5 szkl. mąki pszennej
4 g suchych drożdży
szczypta soli
0,5 szkl. mleka

Farsz:
200 g sera żółtego

Ponadto:
olej do smażenia

Do głębokiego talerza wbić jajo, wsypać cukier, roztrzepać widelcem. Do miski wsypać mąkę, drożdże, dodać szczyptę soli, wymieszać. Wlać roztrzepane jajo, mleko i wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego wyrośnięcia na 20 min.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Blat oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nadziewać serem żółtym, sklejać pierogi. Układać na blacie oprószonym mąką. Pierogi przykryć ściereczką i tak zostawić na 10 min do lekkiego napuszenia.

W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.

Link do przepisu: http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com/2013/06/drozdzowe-pierozki-z-serem-zotym.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.