Fit oponki

Fit oponki

Fit oponki

Fit oponki z nasionami chia, lnu, ostropesru i amarantusa. Przepis od Fit Dietetyk Małgorzaty Bernardy

Składniki na pieczone pączki 15 szt:
200 ml mleka
25 g drożdży
50 g cukru
1 łyżka masła
400 g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
pół łyżeczki soli
Dodatkowo dałam po łyżce nasion

Mleko z drożdżami mieszamy . Pozostawiamy na 15 minut. Następnie dajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok 1,5 cm i wycinamy najpierw większe kształty szklanką a w środku np. kieliszkiem robimy mniejszą dziurkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 10-15 minut.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.