Normandzki chleb jabłkowy
Mój setny wpis to kolejne wspólne pieczenie w piekarni Amber. Tym razem chleb wybrany przez Kamilę z Ogrodów Babilonu. Chlebek bardzo mnie zaciekawił. Suszone jabłka i cydr… To może się udać. Udać? Wyszło świetnie! Na pewno upiekę nie raz! Uwielbiam jabłka, a chleb jest cały przesiąknięty jego aromatem. Całość dopełnia lekko wyczuwalny posmak cydru. Do tego ta chrupiąca skórka… Mniam!
przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z książki „Chleb” na 2 duże bochenki
160 g mąki chlebowej
100 g wody
30 g zakwasu
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
650 g mąki chlebowej
90 g mąki pszennej razowej
210 g wody
310 g cydru jabłkowego
20 g soli
5 g drożdży instant
260 g zaczyn
140 g suszonych jabłek
Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze.