Ciasto Marlenka
Marlenkę znalazłam jakiś czas temu na blogu: Przepisy Aleksandry. Kilkukrotnie przekładałam upieczenie tego ciasta ponieważ zawsze zakładałam, że jest bardzo pracochłonne. Czasochłonne jest jedynie pieczenie placków. Praca z ciastem jest dość przyjemna, w kuchni podczas przygotowań niesamowicie pachnie miodem (u mnie gryczanym). Ciasto jest dość elastyczne, nie klei się i ładnie daje się Ciasto po przygotowaniu musi leżakować minimum 12 h (choć im dłużej przechowywałam je w lodówce tym było smaczniejsze). Ja dodałam miód gryczany i ciasto miało dość intensywny smak. Można dodać zwykły miód wielokwiatowy lub lipowy.
Ciasto jest mięciutkie, miodowo-budyniowe. Polecam spróbować.
Blacha: 25×35 cm | Temperatura pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: ok. 12 min.
Składniki na ciasto
600 gramów mąki pszennej
120 gramów masła
250 gramów cukru pudru
3 łyżki miodu
1 łyżka sody (dałam 3/4)
1 łyżeczka octu
2 duże jajka
Składniki na krem budyniowo-krówkowy
250 g masła 82%
1 puszka masy kajmakowej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (na 0.5 l mleka)
0,5 l mleka
3 łyżki cukru
Przygotowanie
Ciasto
Do sporego garnka przełóż masło, miód, cukier puder.
Gotuj na średnim ogniu – mieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura będzie miałam kolor jasno-żółty.
Zmniejsz ogień na najmniejszy i cały czas mieszaj miksturę. Po paru minutach zmieni się kolor na pomarańczowo-brązowy. Zacznie pięknie pachnieć w kuchni – autorka przepisu napisała, że zacznie pachnieć “Marlenką” :).
Zdejmij miksturę z ognia i schładzaj przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj jajka i mieszaj bardzo energicznie (za pomocą trzepaczki), aby jajka połączyły się z całością, ale nie ścięły. Po dodaniu jajek płyn jeszcze troszkę ściemniał. 5. Stopniowo dodawaj do masy mąkę. Ważne, żeby z ciastem na marlenkę pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysyp na stolnicę pozostałą mąkę i przelej ciasto. Zagniataj wszystko razem do dobrego połączenia się składników. Podziel ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkuj na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar dużej blachy). Płaty ciasta mają być cienkie i nie muszą być bardzo równe – upieczone blaty wyrównuję odkrawając nierówności. Takie skrawki ciasta potem mielę i posypuję nimi wierzch wypieku. Blaty piecz w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni do uzyskania przez nie koloru złotawo-brązowego
6. Gotuj na średnim ogniu – mieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura będzie miała kolor jasno-żółty.
Krem budyniowo-krówkowy
Ugotuj budyń z mleka, cukru i budyniu (według instrukcji na opakowaniu). Odstaw, by ochłodził się do temperatury pokojowej.
Utrzyj masło z masą kajmakową. Zwolnij obroty miksera i do utartej masy dodawaj po jednej łyżce budyniu. Powstała masa będzie dość płynna. Nadmiar wilgoci wchłonie ciasto Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty smaruj masą. Wierzch ciasta również posmaruj masą i posyp go posypką zrobioną ze zmielonych orzechów włoskich, skrawków ciasta i wiórków czekolady. Ciasto odstaw na około 12 godzin (najlepiej na noc), aby blaty zmiękły.