KOTLECIKI Z TUŃCZYKA
Kolejna prosta potrawa. Tuńczyk z puszki w wydaniu obiadowym.
SKŁADNIKI:
2 PUSZKI TUŃCZYKA W KAWAŁKACH W SOSIE WŁASNYM
2 JAJKA
CEBULA
OSTRA PAPRYCZKA
SUSZONE POMIDORY W OLEJU
NATKA PIETRUSZKI
PRZYPRAWA ‘DO RYB I OWOCÓW I MORZA’
OLIWA DO SMAŻENIA
JAK?
1. Rybkę porządnie odsączamy, wrzucamy do miski, rozdrabniamy widelcem, przyprawiamy.
2. Dodajemy jedno rozbełtane jajko, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, papryczkę chilli i kilka pomidorów (można też dodać kapkę zalewy z pomidorów). Mogłoby się wydawać, że te ostatnie nie są niezbędne, ale jednak dzięki nim kotlet nie będzie suchy. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Mocno ściskając lepimy małe, płaskie kotleciki. Drugie jajko rozbijamy w miseczce.
4. Rozgrzewamy oliwę, delikatnie maczamy kotlety w jajku i układamy na patelni. Po paru minutach ostrożnie przewracamy łopatką na drugą stronę.