Lekki torcik jogurtowy z pianką cytrynową
Składniki:
biszkopt
jaja 4 sztuki
mąka pszenna 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
kakao 1 łyżka
cukier 2/3 szklanki
warstwa jogurtowa
jogurt naturalny 400 ml
galaretka smak dowolny 1 opakowanie
pianka
bita śmietana w proszku 1 opakowanie light
galaretka cytrynowa bez cukru 1 opakowanie
wiórki kokosowe 4 łyżki
Wykonanie
biszkopt
białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, nie przestając miksować dodawać po 1 żółtku.
Na koniec dodać przesiane mąki z kakao i wymieszać łyżką. przelać do tortownicy i piec w 180 stopniach 35 minut.
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
1 zostawić w tortownicy.
warstwa jogurtowa
Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzątku. Jogurt lekko zmiksować, wlać galaretkę (wystudzoną) i połączyć całość mikserem.
Tężejącą masę wylać na 1 blat biszkoptu i przykryć drugim lekko dociskając. wstawić do lodówki.
Pianka cytrynowa
Galaretkę cytrynową( tę bez cukru) rozpuścić w 100 ml wrzątku.
Bitą śmietanę z proszku przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Do bitej śmietany dodać 3 łyżki wiórek kokosowych i wlać zimną galaretkę cytrynową. Całość połączyć mikserem.
Piankę wylać na górny biszkopt.
1 łyżkę wiórek kokosowych uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Przestudzonymi posypać torcik, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.