Lekki torcik jogurtowy z pianką cytrynową

Lekki torcik jogurtowy z pianką cytrynową

Lekki torcik jogurtowy z pianką cytrynową

Składniki:
biszkopt
jaja 4 sztuki
mąka pszenna 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
kakao 1 łyżka
cukier 2/3 szklanki

warstwa jogurtowa
jogurt naturalny 400 ml
galaretka smak dowolny 1 opakowanie

pianka
bita śmietana w proszku 1 opakowanie light
galaretka cytrynowa bez cukru 1 opakowanie
wiórki kokosowe 4 łyżki

Wykonanie

biszkopt
białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, nie przestając miksować dodawać po 1 żółtku.
Na koniec dodać przesiane mąki z kakao i wymieszać łyżką. przelać do tortownicy i piec w 180 stopniach 35 minut.
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
1 zostawić w tortownicy.

warstwa jogurtowa
Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzątku. Jogurt lekko zmiksować, wlać galaretkę (wystudzoną) i połączyć całość mikserem.
Tężejącą masę wylać na 1 blat biszkoptu i przykryć drugim lekko dociskając. wstawić do lodówki.

Pianka cytrynowa
Galaretkę cytrynową( tę bez cukru) rozpuścić w 100 ml wrzątku.
Bitą śmietanę z proszku przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Do bitej śmietany dodać 3 łyżki wiórek kokosowych i wlać zimną galaretkę cytrynową. Całość połączyć mikserem.
Piankę wylać na górny biszkopt.

1 łyżkę wiórek kokosowych uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Przestudzonymi posypać torcik, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.