Krokiety z pieczarkami i serem wg. Magdy Gessler

Krokiety z pieczarkami i serem wg. Magdy Gessler

Krokiety z pieczarkami i serem wg. Magdy Gessler

Chrupiąca panierka, soczysty farsz i delikatne naleśniki – to połączenie, które podbiło serca wielu smakoszy. Dzisiaj przygotujemy kultowe krokiety, których przepis inspirowany jest samą Magdą Gessler!

Dlaczego krokiety to danie, które zawsze się udaje? To proste – są wszechstronne, smaczne i można je przygotować na wiele okazji. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, przekąska na imprezę lub dodatek do ulubionej zupy. A jeśli dodamy do tego fakt, że są stosunkowo łatwe w przygotowaniu, to otrzymujemy przepis idealny dla każdego, kto lubi gotować.

Magda Gessler, królowa polskiej kuchni, słynie z tego, że potrafi wydobyć z prostych składników wyjątkowy smak. Jej przepis na krokiety z pewnością przypadnie do gustu zarówno doświadczonym kucharzom, jak i początkującym. A dzięki naszym wskazówkom, przygotowanie tego dania będzie jeszcze łatwiejsze.

W tym przepisie postawiliśmy na klasyczne połączenie smaków: pieczarki, ser i zioła. Jednakże, możesz śmiało eksperymentować i dodać swoje ulubione składniki. Na przykład, zamiast natki pietruszki możesz użyć kopru, szczypiorku lub innych ziół.

Gotowy farsz nadajemy na naleśniki i zawijamy w krokiety. Następnie obtaczamy je w jajku i bułce tartej, dzięki czemu uzyskujemy chrupiącą panierkę. Smażymy na złotobrązowy kolor i gotowe!

Podane krokiety najlepiej smakują na ciepło, prosto z patelni. Możesz podać je z ulubionym sosem, surówką lub jako samodzielne danie.

Zatem zapraszamy do kuchni! Przygotujmy razem te pyszne krokiety i delektujmy się ich smakiem. A jeśli szukasz inspiracji na inne dania, koniecznie odwiedź stronę “Smaki życia”. Znajdziesz tam wiele ciekawych przepisów, które z pewnością przypadną Ci do gustu.

Smacznego!

P.S. Pamiętaj, że gotowanie to przede wszystkim przyjemność. Nie bój się eksperymentować i dodawać do przepisu swoje ulubione składniki.

W następnym kroku przejdziemy do szczegółowego przygotowania naleśników i farszu.

Składniki:
Naleśniki
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 jajka
2 szklanki mąki
szczypta soli

Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać. Podnosząc łyżkę pionowo ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki.

Farsz
500 g pieczarek
1 cebula
100 g sera
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
1 jajko
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Pokroić pieczarki w drobną kosteczkę. Pokroić drobno cebulę, zeszklić na maśle i dodać pieczarki. Podsmażyć chwilę, zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Dodać ser, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Wystudzić gotowy farsz. Nakładać na naleśniki farsz i zawijać w krokiety. Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, aż krokiety się ładnie przyrumienią. Przepis pochodzi ze strony “Smaki życia”. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.