Aloo gobi – kalafior smażony z ziemniakami
Proste, bardzo aromatyczne danie pochodzące z kuchni północnej Indii i Pakistanu.
Dwa proste sezonowe składniki: ziemniak (aloo) i kalafior (gobhi) z południowo-azajtyckimi przyprawami składają się na to smaczne danie wegetariańskie.
Kurkuma barwi je na żółciutki kolorek, a imbir, czosnek i papryczka chili dodają pikanterii.
Jeśli nie lubisz za ostrych dań przyprawy dodawaj chili stopniowo i kosztuj!
Składniki:
1 kalafior
Pin on Pinterest
4 ziemniaki
3 pomidory
1 łyżeczka kminu rzymskiego w całości
2 cm świeżego startego imbiru
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1 płaska łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki ostrej papryki chili
1 łyżeczka garam masala
2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 szklanki oleju
1 szklanka wody
natka posiekanej kolendry/pietruszki
sól
Wykonanie:
kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę
na rozgrzany olej wrzucić kmin rzymski i smażyć kniecałą minutę. Dodać imbir i czosnek, dokładnie wymieszać, a po 2 minutach dodać ziemniaki. Następnie wrzucić kurkumę, chili, mieszankę garam masala oraz mieloną kolendrę i smażyć przez kilka minut.
po chwili dodać pomidory (pozbawione pestek, pokrojone w kostkę), a po 5 minutach dorzucić kalafior i smażyć na dużym ogniu. Wlać szklankę wody, posolić, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż ziemniaki i kalafior będą miękkie
gotową potrawę udekorować natką kolendry lub zielonej pietruszki