Aloo gobi – kalafior smażony z ziemniakami

Aloo gobi - kalafior smażony z ziemniakami

Aloo gobi – kalafior smażony z ziemniakami

Proste, bardzo aromatyczne danie pochodzące z kuchni północnej Indii i Pakistanu.
Dwa proste sezonowe składniki: ziemniak (aloo) i kalafior (gobhi) z południowo-azajtyckimi przyprawami składają się na to smaczne danie wegetariańskie.

Kurkuma barwi je na żółciutki kolorek, a imbir, czosnek i papryczka chili dodają pikanterii.
Jeśli nie lubisz za ostrych dań przyprawy dodawaj chili stopniowo i kosztuj!

Składniki:
1 kalafior
Pin on Pinterest
4 ziemniaki
3 pomidory
1 łyżeczka kminu rzymskiego w całości
2 cm świeżego startego imbiru
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1 płaska łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki ostrej papryki chili
1 łyżeczka garam masala
2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 szklanki oleju
1 szklanka wody
natka posiekanej kolendry/pietruszki
sól

Wykonanie:
kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę
na rozgrzany olej wrzucić kmin rzymski i smażyć kniecałą minutę. Dodać imbir i czosnek, dokładnie wymieszać, a po 2 minutach dodać ziemniaki. Następnie wrzucić kurkumę, chili, mieszankę garam masala oraz mieloną kolendrę i smażyć przez kilka minut.

po chwili dodać pomidory (pozbawione pestek, pokrojone w kostkę), a po 5 minutach dorzucić kalafior i smażyć na dużym ogniu. Wlać szklankę wody, posolić, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż ziemniaki i kalafior będą miękkie
gotową potrawę udekorować natką kolendry lub zielonej pietruszki

Link do przepisu: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2018/10/aloo-gobi-kalafior-smazony-z-ziemniakami.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.