Obazda – bawarska pasta serowa

Obazda - bawarska pasta serowa

Obazda – bawarska pasta serowa

Obazda (Obazta, Obaatza) to pasta serowa, tradycyjne danie kuchni bawarskiej.
Pastę serową sporządza się z rozgniecionego widelcem Camemberta z dodatkiem masła i cebuli. Masę przyprawia się solą, pieprzem, kminkiem i sproszkowaną papryką. Dzięki dodatkowi masła jest idealnie aksamitna, pyszna.

Obazda podawana jest jako przekąska z chlebem żytnim, preclami lub paluszkami w ogródkach piwnych lub czekadełko, podobnie jak u nas chleb ze smalczykiem.

Składniki:
150 g sera Camembert
100 g masła
175 białego serka np. Almette
2 szalotki
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
szczypior

Wykonanie:
pokrojony na małe kawałki Camembert, masło i serek rozgnieść widelcem na gładką masę
szalotki obrać, pokroić w kostkę
kminek rozetrzeć w moździerzu
rozgnieciony ser wymieszać z cebulką i przyprawami
podawać schłodzony w lodówce posypany czerwoną papryką i szczypiorem

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.