Koktajl z topinamburem (bogactwo inuliny)
Topinambur, znany również pod nazwą słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka – całkiem zapomniane warzywo wraca do łask. Niegdyś traktowany głównie jako jedzenie dla ubogich, dziś uchodzi za warzywo ekskluzywne.
Tylko się cieszyć, bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.
Jest uniwersalny, można go piec, gotować oraz spożywać na surowo. Piekłam już topinambur, był całkiem smaczny, ale najbardziej smakował nam nam na surowo – (przepis na surówkę znajdziesz tu).
Topinambur to jedno z najbogatszych źródeł inuliny.
Zawarta w bulwach topinamburu inulina wraz z błonnikiem i pektynami pomaga odtruć organizm wiążąc szkodliwe związki przyspieszając ich wydalanie. Doskonale reguluje pracę układu pokarmowego.
Inulina stymuluje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego (Bifidobacterium), poprawia wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz przyczynia się do usuwania bakterii chorobotwórczych, wywołujących biegunki i stany zapalne jelita grubego, grzybice, polipy i owrzodzenia. Sok z topimaburu może być stosowany w leczeniu chorób jelita grubego.
Inulina jest także dobrym uzupełnieniem diety diabetyków.
By skorzystać z dobroczynnego działania inuliny dzienna porcja topinamuru powinna wynosić 60 g.
Składniki na 2 porcje:
2 bulwy topimamburu
1 marchew
1 banan
1 jabłko
1 cm kawałek imbiru
1 łyżka siemienia lnianego/oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka wody mineralnej
Przygotowanie:
warzywa i owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki
do kielicha blendera nalać wody, dodać rozdrobnione składniki i przyprawy, następnie zmiksować do pożądanej konsystencji