Pierogi gryczane do kwadratu:)
Dzisiaj podzielę się przepisem na bezglutenowe pierogi “gryczane do kwadratu”,
o który poprosiła mnie jedna z pań śledząca Ciast.Co na Facebook’u.
Przy okazji pokażę Wam kuchenny gadżet, który pomaga w lepieniu pierogów.
Mimo, że pochodzę z regionu “królestwa pierogów” – Roztocza
i umiejętność lepienia pierogów powinnam mieć we krwi,
to przyznaję – gadżet ten jest bardzo pomocny:)
Bezglutenowe ciasto na pierogi jest zdecydowanie delikatniejsze od tradycyjnego pszennego.
Dlatego też za pierwszym razem lepienie pierogów może być wyzwaniem.
Trzeba także mocno uważać podczas gotowania.
Takich pierogów nie wolno rozgotować!
Ale jak już uda Wam się zrobić i ugotować ładne, kształtne pierogi,
to sami przyznacie, że są bardzo smaczne.
Szczególnie podsmażane:)
Składniki na ciasto*:
200 g mąki gryczanej
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
250 ml wrzątku (!)
Składniki na farsz
(nasz ulubiony- wystarczy wymieszać składniki):
ugotowana kasza gryczana (np. 2 torebki)
twaróg (np. 1 opakowanie)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Tradycyjnie:
Obie mąki wymieszać z solą na stolnicy.
Zrobić wgłębienie po środku i stopniowo dodawać wrzątek (uwaga – gorące!).
Na koniec dodać olej i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 2mm i za pomocą np. szklanki wykroić koła.
Łyżką nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi ciasta.
Gotować w osolonym wrzątku ok 1 minutę od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Ugotowane pierogi podawać ze skwarkami, roztopionym masłem, śmietaną lub jogurtem.
Z pomocą robota (i jeszcze jednego pomocnika):
Do miski robota wsypać obie mąki i sól.
Wymieszać z pomocą końcówki typu hak.
Dodać wrzątek, a następnie olej i dokładnie wymieszać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 2mm i za pomocą szklanki lub
plastikowego urządzenia wspomagającego lepienie pierogów (na zdjęciach powyżej)
wykroić koła.
Łyżką nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi ciasta.
Gotować w osolonym wrzątku ok 1 minutę od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Ugotowane pierogi podawać ze skwarkami, roztopionym masłem, śmietaną lub jogurtem.