Francuska zupa cebulowa z szampanem

Francuska zupa cebulowa z szampanem

Francuska zupa cebulowa z szampanem

Zupa cebulowa to francuski klasyk znany na całym świecie. Obłędny, wyjątkowy sekretny smak zupa zawdzięcza długo duszonej cebuli. Cebula staje się wówczas delikatna, słodka i aromatyczna. Nie ma nic wspólnego ze smakiem surowej cebuli. Bazę zupy stanowi domowy rosół (w oryginale bulion wołowy), a zupę podaje się z chrupiącymi grzankami zapieczonymi z serem Gruyer.

Dwa proste składniki: cebula i woda stanowiły pierwowzór zupy – danie biednych chłopów francuskich. z czasem wodę zastąpił bulion mięsno-warzywny i dodatek białego wina lub szampana w wersji wykwintnej.

Pokusiłam się o przygotowanie wersji na bogato, z szampanem (prawdę mówiąc winem musującym) i prawdziwym Gruyerem.
Idealna zupa na zimę, syta, rozgrzewająca i przepyszna! Zapraszam na zupę cebulową w karnawałowym wydaniu. Polecam!

Składniki na 2 porcje:
500 g cebuli
500 ml domowego bulionu
100 ml szampana/białego wina
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz
tymianek suszony – opcjonalnie
grzanki
ser Gruyer
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
cebulę obrać, następnie pokroić w 1 cm piórka
w niskim garnku rozgrzać masło i olej, następnie wrzucić całą pokrojoną cebulę. Smażyć powoli, na małej mocy palnika. Początkowo się zeszkli, potem nabierze mlecznej barwy, a po 20 minutach nabierze barwy kawy z mlekiem. Na tym etapie polecana jest cierpliwość. Często mieszaj cebulę, a gdy zacznie przywierać do dna garnka dodaj masła. Jeśli cebulę przypalisz zupa będzie miała smak goryczki
gdy cebula jest skarmelizowana wlej szampana/białe wino. Zwiększ moc palnika i odparuj cały alkohol
wlej gorący bulion, dodaj sól, pieprz i tymianek. Gotuj zupę 20 minut
w tym czasie przygotuj grzanki. Ułóż na patelni pokrojone kawałki bułki. Gdy się przypieką odwróć na drugą stronę, a pod koniec posyp startym serem, by zdążył się nadtopić
zamiast zagęszczać zupę mąką część zupy krótko zblendowałam
zupę rozlać do miseczek, ułożyć przygotowane grzanki i posypać ewentualnie dodatkową porcją sera

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.