Francuska zupa cebulowa z szampanem

Udostępnij na:
Francuska zupa cebulowa z szampanem

Zupa cebulowa to francuski klasyk znany na całym świecie. Obłędny, wyjątkowy sekretny smak  zupa zawdzięcza długo duszonej cebuli. Cebula staje się wówczas delikatna, słodka i aromatyczna. Nie ma nic wspólnego ze smakiem surowej cebuli. Bazę zupy stanowi domowy rosół (w oryginale bulion wołowy), a zupę podaje się z chrupiącymi grzankami zapieczonymi z serem Gruyer.
Dwa proste składniki: cebula i woda stanowiły pierwowzór zupy – danie biednych chłopów francuskich. z czasem wodę zastąpił bulion mięsno-warzywny i dodatek białego wina lub szampana w wersji wykwintnej.
Pokusiłam się o przygotowanie wersji na bogato, z szampanem (prawdę mówiąc winem musującym) i prawdziwym Gruyerem.
Idealna zupa na zimę, syta, rozgrzewająca i przepyszna! Zapraszam na zupę cebulową w karnawałowym wydaniu. Polecam!

Link do przepisu: https://frosch.blogspot.com/2019/01/francuska-zupa-cebulowa-z-szampanem.html

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.