Pełnoziarniste naleśniki z owocowymi dodatkami
SKŁADNIKI:
Mąka pełnoziarnista – 0,5 szklanki (75 g)
Jaja – 1 duże (60 g) Oliwa z oliwek – 1,5 łyżeczki (6 g)
Woda mineralna – 0,4 szklanki (75 g)
Masło orzechowe – 0,5 łyżki (12 g)
Banan – 1 sztuka (100 g)
Truskawki – (40 g)
2 – łyżeczki dżemu malinowego
Jogurt naturalny (30g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę, wodę i jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
3. Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. 5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przygotowanie nadzienia:
1. Banana obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
2. Przygotowane naleśniki posmaruj masłem orzechowym.
3. Wyłóż plasterki banana, dodaj truskawki, dżem i jogurt.
4. Złóż naleśniki w ćwiartki