Pieczone bataty z piekarnika
Bataty – słodkie ziemniaki w ciekawy i smaczny sposób urozmaicają codzienne posiłki. To dużo zdrowsza wersja popularnych ziemniaków. Ponoć przewyższają je ilością składników odżywczych o 50%.
Bataty należą do warzyw skrobiowych, które są niezwykle sycące i stanowią dobre źródło energii. Naładowane są beta-karotenem, któremu zawdzięczają swój intensywny pomarańczowy kolorek. To najbogatsze źródło beata-karotenu, zawierają go dużo więcej niż popularna marchewka, dlatego są szczególnie polecane osobom ze słabym wzrokiem. O dobry wzrok zadba również likopen, którym bataty są przepełnione.
Spora ilość błonnika usprawnia pracę jelit i pozwala pozbyć się zaparć.
To skarbnica witamin, składników mineralnych (zawierają nawet jod!) i cennych polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym, co sprawia, że korzystnie wpływają na na walkę z upływającym czasem oraz szkodliwym działaniem wolnych rodników na nasz organizm.
Zawierają niezbędne aminokwasy egzogenne i kwasy NNTK, w tym linolowy i linolenowy.
Bataty posiadają niski indeks glikemiczny (IG=50), dlatego sprawdzają się w diecie diabetyków i dietach redukcyjnych. Dla porównania zwykłe ziemniaki gotowane mają IG=60, a pieczone IG= 80. Najsmaczniejsze są upieczone w piekarniku. W ten sposób przygotowane są smacznym dodatkiem do wykwintnego drugiego dania, szczególnie ze smażoną rybą lub drobiem.
Składniki:
2-3 ziemniaki
2 łyżki oleju
sól, pieprz
suszone oregano/tymianek/majeranek
Przygotowanie:
ziemniaki obrać i dowolnie pokroić. Kroję na ćwiartki, następnie każdą ćwiartkę w zależności od wielkości ziemniaka na 4 lub 6 części
ziemniaki umieścić w misce, wymieszać z olejem (płynnym kokosowym lub innym ulubionym) i przyprawami
ułożyć kawałki batatów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały
piec w 200*C 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości pokrojonych kawałków
podawać gorące z ulubionymi dodatkami.