Pesto paprykowe

Pesto paprykowe

Pesto paprykowe

Pesto paprykowe to smaczne urozmaicenie codziennych posiłków. Dzisiejsze pesto przygotowałam z papryki upieczonej w piekarniku i orzechów włoskich. Pieczona papryka jest delikatna, słodka i rozpływa się w ustach, ma wiele zastosowań. Na kanapce smakuje obłędnie, z makaronem przygotujesz super obiadek.
Pesto paprykowe to samo zdrowie! Papryka jest kopalnią witamin i mikroelementów, ponadto oferuje nadzwyczajne właściwości antynowotworowe (bogactwo likopenu!).

Orzechy włoskie to bogactwo przeciwutleniaczy i antyoksydantów, posiadają rekordową liczbę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wspierających nasze zdrowie. Prosty, nieprzekombinowany przepis, jedyna trudność to upieczenie papryki.
Miksuj zatem na zdrowie!

Składniki:
2 pieczone papryki
3/4 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki oleju
sól, pieprz
parmezan

Przygotowanie:
upiecz paprykę wg wskazówek z tego przepisu. Obierz ze skóry
zblenduj paprykę z orzechami włoskimi i oliwą do pożądanej konsystencji. Lepiej smakuje z pozostawionymi grudkami
dopraw solą i pieprzem i startym parmezanem

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.