Czekoladowe ciasteczka owsiane – fit, pyszne
Ciasteczka owsiane są niezwykle proste do przygotowania, tanie, zdrowe i bardzo popularne. Polecam czekoladową wersję ciasteczek, z suszoną żurawiną (lub rodzynkami), orzechami włoskimi i daktylami. Do upieczenia ciasteczek oprócz płatków owsianych użyłam mąki gryczanej, ale możesz każdej innej. Samo zdrowie!
Wymieszaj składniki, dodaj ulubione bakalie i do piekarnika!
Super do kawy, na drugie śniadanie do szkoły lub pracy!
Składniki na 16 sztuk (1 duża blacha):
100 g płatków owsianych błyskawicznych
90 g mąki (u mnie gryczana)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
60 g masła/oleju kokosowego
110 ml miodu
150 g suszonej żurawiny
50 g orzechów włoskich
50 g daktyli
Przygotowanie:
piekarnik nastawić na 170* C
do miski wsypać płatki owsiane, dodać mąkę, proszek, kakao, cynamon i wymieszać
do drugiej miski wbić jajko i rozbełtać. Dodać płynny miód i rozpuszczony tłuszcz
posiekać bakalie na drobniejsze kawałeczki
połączyć suche składniki z mokrymi, dodać bakalie i wymieszać
nakładać po 1 łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować kształtne ciastka
piec w 170* C 15 minut
studzić na kratce
Wszystko super ,a jakieś proporcje i ile czasu pięć ,w jakiej temperaturze?
piec w 170* C 15 minut