Pierogi ze szpinakiem i ricottą w pikantnym sosie pomidorowym

Pierogi ze szpinakiem i ricottą

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w pikantnym sosie pomidorowym

I u mnie znowu pierogi! 🙂 Jednak tym razem w całkiem innej odsłonie. Ze szpinakiem i ricottą w ostrym sosie pomidorowym. Takie danie idealnie nadaje się na uroczystą kolację lub obiad. Wczoraj aż pokusiłam się o dokładkę… 🙂

Składniki:

ciasto na pierogi:
2 szkl mąki pszennej 480 (ja użyłam mąki szymanowskiej, ciasto wyszło idealne)
4 łyżki oleju
woda

farsz:
450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego)
250 g sera ricotta
4 ząbki czosnku
100 g parmezanu
1 jajko
sól, pieprz
czosnek niedźwiedzi
3 łyżki masła

sos:
500 ml passaty pomidorowej (ziołowej)
250 ml soku z pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka majeranku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki ostrej papryki chili
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
sól i pieprz

1. Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać. Ciasta nie możemy wyrabiać zbyt długo – inaczej po ugotowaniu będzie twarde.

2. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy szpinak i dusimy tak długo, aż wyparuje z niego cała woda. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do szpinaku dodajemy ser parmezan, ricottę, jajko i przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy, a następnie studzimy w lodówce.

3. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.

4. Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy pierogi i studzimy na talerzach.

5. Do rondla wlewamy passatę pomidorową, sok pomidorowy, dodajemy koncentrat i wszystkie przyprawy. Sos gotujemy ok 10 minut na wolnym ogniu.

6. Pierogi przed podaniem polewamy sosem pomidorowym.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.