Kalafior w zalewie curry
Ten przepis jest w moim domu od lat, znalazłam go kiedyś w jakimś starym czasopiśmie. Kalafior w zalewie curry robię w moim domu co roku i co roku znika najszybciej ze wszystkich przetworów. Składniki „sałatki” jak i zalewę najlepiej przygotować wieczór wcześniej i odstawić na całą noc. Następnego ranka możemy przystąpić już do wekowania słoiczków.
Składniki
3 dorodne kalafiory
3 duże czerwone papryki
3 duże cebule
3 łyżki soli
Zalewa:
6 szklanek wody
2 szklanki octu 10%
2 szklanki cukru
1 łyżeczka chilli w proszku
2 łyżki curry
2 łyżki musztardy sarepskiej
listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
2 goździki
Przygotowanie
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki (wielkość dowolna). Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce. Wszystkie składniki wkładamy do miski, zasypujemy solą, mieszamy, odstawiamy na 12 godzin.
Kalafior w zalewie curry krok przepisu 1 zdjęcie
Wodę, ocet i cukier zagotowujemy, dodajemy curry, chilli, goździki, listek laurowy i ziele. Studzimy. Do zimnej zalewy dodajemy musztardę. Mieszamy.
Kalafior w zalewie curry krok przepisu 2 zdjęcie
Warzywa układamy we wcześniej umytych słoiczkach (bez powstałego soku), zalewamy zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Gorące słoiki odstawiamy do góry dnem i przykrywamy grubym kocem lub ręcznikiem do momentu wystudzenia.