Serniczek skyrowy
Składniki:
600 g skyru naturalnego
75 g biszkoptów bez cukru
10 g chia
2 łyżki żelatyny
2 łyżki kawy rozpuszczalne, u mnie o smaku amaretto
35 g erytrytolu
1 łyżka kakao
100 ml wódki lub nalewki orzechowej
Przygotowanie:
1 łyżkę kawy zalać ok. 1/3 szklanki wody i 50 ml wódki, wsypać żelatynę, a kiedy spęcznieje, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Drugą łyżkę kawy zalać również 1/3 szklanki wody i resztą wódki i odstawić.
Erytrytol zmielić, np w młynku do kawy. Skyr zmiksować z pudrem z erytrytolu i ziarnami chia, a następnie z wystudzoną żelatyną. Biszkopty namaczać w kawie z alkoholem. Na dno keksówki wyłożonej folią spożywczą wylać 1/3 masy, ułożyć namoczone biszkopty i posypać kakao. Ułożyć jeszcze 2 takie warstwy i całość wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂