Udka pieczone
Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
1/2 kopru włoskiego
przyprawa do kurczaka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
marynata:
1 łyżka musztardy
4 ząbki czosnku
1/2 łyżki sosu chili
po 1 łyżce maggi i octu balsamicznego
po 1 łyżeczce słodkiej papryki i pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Udka oczyścić i natrzeć marynatą. Odstawić na noc do lodówki. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać przyprawą do kurczaka i natką pietruszki, cebulę, seler i koper pokroić i dodać do mięsa. Piec pod przykryciem około godziny w temperaturze 180 stopni.