Ryba po Grecku w naleśniku

Ryba po Grecku w naleśniku

Ryba po Grecku w naleśniku

Moja rodzina bardzo lubi rybę po grecku, oczywiście zrobiłam, ale w naleśniku. Pyszotka Polecam.

Składniki:
• 1 kg fileta rybnego
• ½ kg marchwi
• 2 duże pietruszki
• Mały seler
• 200 ml przecieru pomidorowego
• Olej do smażenia
• Mąka do panierki
• 2 jajka
• Sól

Składnik na naleśniki:
• 2 szk. mąki pszennej
• Jajko
• Sól
• ½ szk. wody gazowanej
• 1 szk. mleka

Sposób przygotowania:
1. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, solimy, panierujemy w roztrzepanym widelce jajku i w mące pszennej
2. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju i odkładamy na bok
3. Warzywa marchew, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, prużymy na rozgrzanym oleju
4. Pod koniec prużenia solimy i dodajemy przecier pomidorowy
5. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, solimy, wlewamy wodę i stopniowo mieszając łyżką mleko, uważając żeby nie zrobiły się grudki
6. Ciasto wylewamy na patelnie lub na naleśnikarkę i smażymy naleśniki
7. Na każdym naleśniku, na środku układamy po dwa kawałki ryby i na rybie warzywa
8. Składamy ciasto dowolnie tak żeby przykryć farsz i przekładamy do naczynia żaroodpornego
9. Na wierzch rozprowadzamy pozostałe nam warzywa
10. Można rozgrzać w piekarniku, ale pod przykryciem
11. Ryba gotowa

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.