Burgery z buraków i komosy ryżowej
Burgery wegetariańskie w wersji fit
Wegetariańskie burgery buraczane z komosą ryżową (quinoa), pieczone w piekarniku. Uwielbiam je!
Mogą być serwowane w formie obiadu jako kotlety lub w formie burgera w bułce, z dodatkiem warzyw. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gdyż buraków nie trzeba wcześniej piec czy gotować – wystarczy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się.
Takie burgery wegetariańskie to doskonała alternatywa dla burgerów mięsnych i świetne urozmaicenie naszej diety. A przede wszystkim są zdrowe…
Komosa zawiera pełnowartościowe białko, a poza tym to prawdziwa skarbnica witamin (A, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) i minerałów (magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk). Bogata jest również w tłuszcze nienasycone (kwas linolenowy, oleinowy i linolowy), których spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Natomiast buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Są źródłem m.in. potasu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego oraz witamin C i A. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu, zapobiegają anemii, wzmacniają odporność, a także odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.